HM Schilder benut alle fiscale kansen

Bedrijfsauto: Financial lease bedrijfswagen of Operational lease bedrijfswagen?

Let op de boekhoudkundige verwerking.

Tegenwoordig zijn er veel ondernemers, die hun bedrijfsauto of -bus leasen. Daarbij zijn er verschillen tussen de bekende financial lease en operational lease. Op het Internet kun je hier alle informatie over vinden. HM Schilder BV wil graag wijzen op de verwerking in de administratie en onze persoonlijke advisering hieromtrent. Tevens hebben wij onderin deze pagina nuttige tips voor zzp-ers.

Neem contact met ons op

De administratieve verwerking van operational lease

Bij operational lease voor uw bedrijfswagen wordt er niks geactiveerd; je loopt immers niet het economisch risico. Er wordt periodiek een leasetermijn betaald, welke verwerkt wordt in de administratie.

De administratieve verwerking van financial lease

Doordat u bij financial lease van uw bedrijfswagen het economisch eigendom heeft van uw (u loopt de economische risico’s), wordt het leaseobject geactiveerd op de balans van de onderneming aan de debetzijde. Aan de creditzijde wordt een schuld opgenomen ter grootte van het leasebedrag. Daarnaast wordt periodiek afgeschreven op het leaseobject, en zorgt de aflossing die betaald wordt voor een vermindering van de schuld die opgenomen is.
Voor meer uitleg over financial lease – zie onderstaande info, inclusief nuttige tips.

Financial lease voor een zzp-er: wat houdt dit in?

Financial lease is een leasevorm waarbij je een auto of bedrijfsbus aan kunt kopen voor je onderneming. De auto wordt door een bank of leasemaatschappij gefinancierd, waarbij je wel de koper en eigenaar wordt van de auto. Hierdoor kan je de auto in maandelijkse termijnen betalen. Zodra de leasetermijn is afgelopen en alle maandelijkse betalingen gedaan zijn, word jij volledig eigenaar van de auto.

Wat zijn de kenmerken en voordelen van financial lease zzp?

Hieronder tref je een overzicht van de voordelen van een financial lease zzp:

 • Je bent als zzp’er de economische eigenaar van de bedrijfsauto
 • Je betaalt een vast maandbedrag
 • De bedrijfsauto staat op je balans
 • Je kan de BTW van de aanschaf van de bedrijfsauto volledig terugvragen van de Belastingdienst
 • Na de looptijd kan je weer een nieuwe leaseauto uitzoeken en de oude weer inruilen als aanbetaling of inruilbedrag via de meeste leasemaatschappijen
 • Je komt eventueel in aanmerking voor de investeringsaftrek.
 • Overigens: wij verwijzen – zeker voor ondernemers uit Volendam e.o. – graag naar deze korte en kernachtige uitleg op deze webpagina: https://www.financiallease.nl/fl/slimme-ondernemers-financial-lease/obj11091301

 

Wat zijn de nadelen van financial lease zzp?

Zitten er ook nadelen aan een financial lease zzp? Het antwoord hierop is “Ja”. Hieronder tref je de nadelen van deze leasevorm aan voor de zzp’er:

Je bent zelf verantwoordelijk voor de kosten van de auto. Denk hierbij aan bijvoorbeeld motorrijtuigenbelasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen.

Moet je financial lease zzp met of zonder slottermijn nemen?

Wat is een slottermijn? Dit is het restbedrag dat na het betalen van alle aflossingstermijnen nog betaald dient te worden. Om de auto na afloop van de leasetermijnen in jouw bezit te krijgen, moet je dus nog een slotbetaling doen. De hoogte van dit bedrag kan je samen met de leasemaatschappij bepalen.

Doordat je aan het einde van de rit nog een bedrag moet betalen, wordt het maandelijks termijnbedrag lager. Je least dus maanden tegen een lager bedrag, maar daar staat wel tegenover dat je aan het einde van de termijnen nog een laatste bedrag moet gaan betalen.

Advies rond het lease van een bedrijfswagen

Je hebt wel gemerkt dat een bedrijfswagen leasen niet zo eenvoudig is als het op het Internet lijkt. Een en ander hangt af van de financiële situatie en de vooruitzichten. Wil je een gedegen advies over leasing? Neem dan contact op met ons! Je bent altijd welkom, en: de koffie staat klaar!

Bel ons

0299 - 36 23 77

Mail ons

info@hmschilder.nl

Ons kantoor

Boezelgracht 17
1132 PE Volendam


  Velden met een * zijn verplicht
  © 2022 HM Schilder B.V.