HM Schilder benut alle fiscale kansen

STAP-budget of aftrek studiekosten, wat is slimmer?

De aftrekpost voor studiekosten zoals we die nu nog kennen in de aangifte inkomstenbelasting gaat helemaal veranderen. Vanaf 2022 komt hier het STAP-budget voor in de plaats. Je hebt nu nog de mogelijkheid om voor een van de twee te kiezen. Wat het voordeligst is, hangt af van jouw persoonlijke situatie.

 

STAP-budget? Wat is dat?

STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Dit is een subsidie van €1.000 die je als werkende en werkzoekende kunt aanvragen voor scholing en ontwikkeling. STAP-budget kun je niet voor alle opleidingen benutten. Opleidingen die kwalificeren voor STAP-budget zijn binnenkort terug te vinden in het scholingsregister op de website van DUO. STAP-budget vraag je vanaf 1 maart 2022 aan op www.uwv.nl

 

Oude of nieuwe regeling, wat kies je?

Wat voor jou het voordeligst is, is afhankelijk van hoeveel inkomstenbelasting je betaalt, en wat je opleiding kost. Is het niet zo’n dure opleiding, dan kun je meestal beter kiezen voor het STAP-budget. Deze subsidie dekt dan een groot deel van de kosten, en misschien zelfs het hele bedrag. Ben je van plan een duurdere opleiding te volgen, dan heb je waarschijnlijk meer voordeel als je kiest voor de aftrekpost studiekosten.

 

Even een rekenvoorbeeld:

Stel, de opleiding kost € 4.500 en uit jouw belastingaangifte blijkt dat je 37% belasting betaalt (let op, dit is bij iedereen verschillend! Check dit goed, of overleg dit met je boekhouder). Jouw belastingvoordeel in dit voorbeeld is dan € 1.665. In dit geval ben je dus voordeliger uit in de huidige regeling.

 

STAP-budget en ondernemers

Ondernemers kunnen ook gebruik maken van het STAP-budget, bijvoorbeeld als zij zich willen omscholen. Volg je als ondernemer een opleiding ter verdieping van je vakgebied, dan kun je er ook voor kiezen om de kosten op de zaak te zetten. Je kunt niet van beide regelingen tegelijkertijd gebruik maken. Als je kiest voor het STAP-budget, mag je niet de studiekosten ook nog op de zaak zetten.

 

Oude regeling voordeliger? Let op de betaaldatum!

Let op: om in 2021 van de aftrek studiekosten gebruik te kunnen maken, is het cruciaal dat je de opleiding in 2021 betaalt. Studiekosten die je in 2022 betaalt, zijn niet meer aftrekbaar!

 

Heb je hier vragen over, dan helpen wij je graag verder op weg!

Bel ons

0299 - 36 23 77

Mail ons

info@hmschilder.nl

Ons kantoor

Boezelgracht 17
1132 PE Volendam


    Velden met een * zijn verplicht

    © 2024 HM Schilder B.V.