HM Schilder - benut alle fiscale kansen

Strenger toezicht op RI&E – Straks direct forse boete!

RI&E? Nooit van gehoord!

Dat dacht ik al, en je bent niet de enige die nog nooit wat met een RI&E (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie) heeft gedaan. Meer dan de helft van de bedrijven heeft hier nog nooit aandacht aan besteed, terwijl het een onmisbaar stukje bedrijfsbeleid is. Met zo’n ding breng je alle arbeidsrisico’s in kaart, en met de uitkomsten kun je verbeterpunten direct goed aanpakken.

De overheid heeft onlangs besloten dat de inspectie SZW direct boetes kan uitdelen wanneer de RI&E niet op orde is. En die boetes zijn niet mals: Geen RI&E is gelijk € 4.500 boete. Geen Plan van Aanpak (dat is een to do list van verbeterpuntjes die uit die RI&E rollen), dan komt daar nog eens € 3.000 bovenop. Wanneer je dus nog nooit van de RI&E hebt gehoord, dan heb je ook dat plan niet, en mag je € 7.500 aftikken. Dat moeten we dus niet hebben.

Natuurlijk wil je als werkgever dat je werknemers zo gezond, veilig en plezierig mogelijk aan het werk kunnen, dus neem er even de tijd voor. Ik kan me voorstellen dat je opziet tegen zo’n Risico Inventarisatie en – Evaluatie (RI&E), veel ondernemers weten niet goed wat het is en hoe ze eraan moeten beginnen. Begin gewoon bij het begin en check de website van www.rie.nl, Hier kun je alvast een heleboel basisinfo lezen en bekijk ook zeker even dit filmpje

 

Steunpunt RI&E. Kosten en baten van een gezonde werkomgeving. from Steunpunt RIE on Vimeo.

 

Is het moeilijk? Nou, nee. Je moet er gewoon even voor gaan zitten. Is een RI&E belangrijk? Zeker wel!  Het is de basis van je Arbobeleid, en tevens verplicht vanuit de Arbowet. Pas als je weet waar welke risico’s liggen in je bedrijf, en wat het mogelijke effect is als het misgaat, kun je hiervoor de juiste maatregelen treffen.

Op www.rie.nl vindt je alle info die je kan helpen om een goede RI&E te maken. Hierdoor krijg je voor jezelf scherp waar je mee aan de slag moet en op welke manier. Het plan van aanpak vertelt je welke stap de volgende is. Door  deze stapjes uit te voeren, zorg je dat je je zaakjes op orde hebt. Niet alleen omdat de overheid dit wil, maar natuurlijk vooral omdat jij als werkgever niet wil dat je personeel iets overkomt.

Bel ons

0299 - 36 23 77

Mail ons

info@hmschilder.nl

Ons kantoor

Boezelgracht 17
1132 PE Volendam


    Velden met een * zijn verplicht
    © 2020 HM Schilder B.V.